Dulu doktor, sekarang usahawan coklat!

“Mula-mula memang struggle, sekarang Alhamdulillah dah masuk zon selesa,” kata ejen Chocodap’s, Syahidah Zakaria bercerita mengenai pengalaman di awal penglibatannya dalam dunia bisnes coklat.

Bermula sebagai part timer dalam Chocodap’s, Syahidah yang merupakan doktor perubatan nekad untuk serius dan beralih ke sepenuh masa.

Dr Syahidah kini sibuk menguruskan kiosk Chocodap’s di pusat beli belah AEON Klebang, Ipoh, Perak memberitahu sambutan diterima amat mengejutkan.

“Dulu memang ‘sendu’ sikit lah. Sekarang wow. Dari collect ratusan je kini Alhamdulillah jumlah kutipan sales dari March hingga sekarang mencecah hampir RM 50,000.

“Senang cerita, RM 10,000 setiap bulan Insha Allah pasti dapat collect. Sebenarnya kalau ada usaha, tak susah pun nak buka kiosk. Yang penting biar orang nampak kewujudan produk kita. Jangan pula duduk diam dekat meja tak bagi taster dekat orang lalu lalang, kena rajin tegur pengunjung yang datang,” kata Dr Syahida.

Bercerita mengenai pengalaman mengurus kiosk, Dr Syahida akui ada fasa turun naik sepanjang berada di AEON Klebang.

Kata Syahidah, sebelum jumpa benda yang senang, pasti perlu rentasi laluan sukar dulu.

“Dugaan saya bila susah nak dapat staff (promoter) yang disiplin. Ada yang lari. Ada yang tak agresif bila explain dekat potential customer.

“Alhamdulillah seiring waktu, akhirnya semuanya dah makin teratur malah di kiosk kami dah ada staff yang uruskan hal-hal berkaitan HR. 

“Bercakap pasal sales, mula-mula pun slow tapi lama kelamaan kiosk dah start pick up. Pengunjung dekat sini dah mula alert dengan kewujudan kiosk Chocodap’s. Alhamdulillah pendek kata nak collect RM 10,000 dalam sebulan tak susah,” kata Syahidah bersemangat.

Pada masa ini, kiosknya dibantu empat kakitangan bagi memastikan urusan jualan coklat berjalan lancar.

Tambahnya, dia juga berhasrat mengembangkan bisnes dalam bidang lain di masa akan datang.

“Kalau ada rezeki mungkin nak set up kedai fotostat. Tapi bisnes coklat tetap jalan macam biasa, minat masih dalam bidang ini cuma niat nak expand itu ada. Doakan ya!,”akhirinya.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment