Pernah kena ’game’ dengan pembeli, Amirul tak patah semangat…nekad majukan bisnes sampai berjaya

Ada pahit ada manis bila berniaga. Itu yang mengajar agar kita menjadi lebih kuat bila diuji.

Bagi Mohamad Amirul Aizat Hasan @ Aa dia juga tidak dapat lari dari berdepan dengan pengalaman pahit sepanjang bergelar peniaga coklat.

“Saya mula dengan kisah pahit dulu. Pernah sekali saya ditipu oleh pembeli (produk lain bukan Chocodap’s). Itu juga pertama kali saya berurusan jual secara offline. Rasa kecewa memang ada tapi saya tak jadikan hal itu membuatkan saya patah semangat.

“Adat berniaga pasti jumpa macam-macam ragam orang. Tak apa saya dah maafkan orang itu dan saya bersyukur bisnes coklat di sini semakin mendapat permintaan,” kata Aa yang menetap di Mersing, Johor.

Kongsi Aa yang bekerja sebagai pembantu koperasi di Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Mersing, di sebalik kisah pahit banyak pengalaman manis juga dirasai.

“Pernah dapat pengalaman buka booth di KL. Saya bawa coklat naik bas dari Johor ke sana. Seronok sangat!

“Dalam masa sama saya berjaya capai target untuk dapatkan 10 orang ejen dan bina group sendiri dalam masa tiga bulan. Alhamdulillah seronok bila usaha dah nampakkan hasil,” katanya.

Aa yang berjaya meraih jualan peribadi sebanyak RM 2500 pada Februari 2022 mengimpikan dapat membawa seluruh ahli keluarga ke tanah suci untuk menunaikan Umrah pada tahun depan.

Sebelum berkahwin, itu niatnya. Dapat berbakti kepada keluarga tercinta.

“Dan saya juga nak ambil lesen kereta lepasni. Doakan saya berjaya di Chocodap’s ya,” kata Aa menutup bicara.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment