Dulu sendu sekarang WOW, raih RM 10,000 sebulan! 

“Mula-mula memang struggle, sekarang Alhamdulillah kami dah masuk zon selesa,” kata ejen Chocodap’s, Syahidah Zakaria bercerita mengenai pengalaman awal berniaga di kiosk.

Bermula sebagai part timer dalam Chocodap’s, Syahidah yang merupakan doktor perubatan nekad untuk serius dan beralih ke sepenuh masa.

Dr Syahidah yang kini sibuk menguruskan kiosk Chocodap’s di pusat beli belah AEON Klebang, Ipoh, Perak bersama rakan, Norfazila Saharuddin memberitahu sambutan diterima amat mengejutkan.

“Dulu memang ‘sendu’ sikit. Sekarang wow. Dari collect ratus-ratus, Alhamdulillah jumlah kutipan sales dari March hingga kini mencecah hampir RM 50,000.

“Senang cerita, RM 10,000 setiap bulan Insha Allah pasti dapat collect. Sebenarnya kalau ada usaha, tak susah pun nak buka kiosk. Yang penting biar orang nampak kewujudan produk kita. Jangan pula duduk diam dekat meja tak bagi taster dekat orang lalu lalang, kema rajin tegur pengunjung yang datang,” kata Dr Syahida.

Bercerita mengenai pengalaman mengurus kiosk, Dr Syahida akui ada turun naik sepanjang berada di AEON Klebang.

Kata Syahidah, sebelum jumpa benda yang senang, pasti perlu rentasi laluan sukar dulu.

“Dugaan saya bila susah nak dapat staff (promoter) yang disiplin. Ada yang lari. Ada yang tak agresif bila explain dekat potential customer.

“Alhamdulillah seiring waktu, akhirnya semuanya dah makin teratur malah di kiosk kami dah ada staff yang uruskan hal-hal berkaitan HR.

“Bercakap pasal sales, mula-mula pun slow tapi lama kelamaan kiosk dah start pick up. Pengunjung dekat sini dah mula alert dengan kewujudan kiosk Chocodap’s. Alhamdulillah pendek kata nak collect RM 10,000 dalam sebulan tak susah,” kata Syahidah bersemangat.

Pada masa ini, kiosknya dibantu oleh empat kakitangan bagi memastikan urusan jualan coklat berjalan lancar.

Tambahnya, dia juga berhasrat mengembangkan bisnes dalam bidang lain di masa akan datang.

“Kalau ada rezeki saya teringin nak set up kedai dobi. Tapi bisnes coklat tetap jalan macam biasa, minat masih dalam
bidang ini cuma niat nak expand itu ada. Doakan ya!,” akhirinya.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment