Bukan senang nak senang, pengalaman lalu banyak mengajar

Antara hasil “Air tangan” Ticer Sarah tahun 2011. Semua kenangan terindah!

Orang kata kalau nak kaya semua benda kene buat sendiri, guna tangan sendiri, baru boleh grow, betul ke betul?

Ticer pernah tak tidur malam hasilkan benda ini. Waktu itu masih bekerja sebagai guru. Seawal subuh pergi sekolah jam 6.15 pagi. Tiga tahun pertama jadi guru tak pernah balik on time. Biasanya petang.

Malam pula buat benda alah ni bersama kakak dan hasil duit ni 100% kami bagi pada abah, sebab kami tahu abah lebih memerlukan. Kami sama-sama ade kerja tetap dan Alhamdulillah gaji kami cukup untuk kami dan boleh bagi mak abah juga tapi tidaklah banyak.

Lepas habis belajar, Ticer belajar kehidupan berniaga sebenarnya sangat susah. Ticer rasa kepenatan tolong mak abah berniaga ni kedai makan. Bangun awal pagi, dengan berpanas duduk dapur, berdiri dari pagi sampai petang masuk malam sambung persediaan untuk esok.

Jujurnya benda ni yang buat kan dalam kepala ticer “aku kene jual benda yang aku tak perlu buat, tapi aku still boleh buat duit dan bantu family aku.”

Long story short, panjang kalau nak diceritakan journey sebelum Chocodap’s sangat banyak. Banyak juga yang dipelajari tentang kehidupan berniaga.

Alhamdulillah segalanya berubah kini, apa yang paling Ticer syukuri mak abah dah boleh duduk rumah dengan bahagia dan abah boleh ke masjid setiap waktu. 

Syukur Alhamdulillah penat lelah mereka terbalas sekarang. Masih ada lagi impian Ticer untuk mereka yang belum ditunaikan. Semoga Allah izinkan untuk Ticer buat semua ini untuk mereka selagi mereka masih ada.

LET’S SUCCESS MAKE NOISE 🤜🏻🔥🤛🏻

Ticer Sarah

Founder Chocodap’s 

Lahirkan Jutawan Chocodap’s

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment