Rasa nak mengamuk? Baca artikel ini!

Uishhh…mood ke laut nampak harini wak? Ada banyak problem ke tu? Relax…

Cuba grab some chocolates dalam peti dan kunyah. Lihat beza dia selepas beberapa jam!

Ini FAKTA guys! Untuk sesetengah orang, apabila mereka sedih atau tertekan, mengalami keinginan coklat.

Semasa makan coklat kajian mendapati perasaan akan ‘bangkit’ dan berasa lebih baik.

Kebangkitan mood ini adalah sementara apabila kesan ini berkurang, mereka sekali lagi kembali kepada keadaan mereka sebelum ini.

Coklat kaya dengan karbohidrat, yang meningkatkan kadar yang mana tryptophan memasuki otak. Ini meningkatkan tahap serotonin, neurotransmitter yang mengawal perasaan, mewujudkan perasaan yang baik.

Ada sebenarnya sebab kimia yang dipanggil anandamide, neurotransmitter yang dihasilkan dalam otak yang sementara menyekat perasaan kesakitan dan kemurungan. Ia adalah terbitan daripada perkataan Sanskrit iaitu “bliss,” dan salah satu perkara yang menarik tentang chocolate adalah ia bukan sahaja menghasilkan sebatian ini, ia juga mengandungi bahan kimia lain yang memanjangkan “rasa baik” aspek anandamide.

Sesetengah saintis percaya bahawa phenylethylamine dan theobromine boleh menyebabkan perubahan dalam perasaan. Phenylethylamine menyebabkan tekanan darah dan gula dalam darah meningkat.

Ia menjana perasaan waspada dan kepuasan sekali gus mewujudkan perasaan yang mendamaikan. Tetapi, tempoh yang singkat emosi meningkat diikuti oleh tempoh emosi yang rendah.

Jom dapatkan Box Premium Classic dengan harga RM 37 sahaja tau. Ada macam-macam jenis coklat dalam box tu tau. Boleh u all buat kunyah-kunyah time tengah takda mood tu 😋

Kredit: Sinar Plus

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment