‘Rahsia’ Coklat Yang Orang Ramai Belum Tahu…

Sebut saja coklat, semestinya semua orang tau. Tak kira muda atau tua, pasti suka dengan coklat.

Terdapat tiga jenis coklat asas yang perlu diketahui iaitu Coklat Putih, Coklat Pahit dan Coklat Susu.

Namun, ada fakta menarik tentang coklat yang ingin dikongsikan kerana pasti ramai yang tidak mengetahuinya:

  1. Sungai Coklat

Kita kembali ke tahun 1971, sungai coklat terkenal di dalam filem asal Willy Wonka & the Chocolate Factory yang membuatkan Augustus Gloop hampir lemas itu diperbuat daripada 15000 gelen air dicampur dengan coklat dan krim.

Dengan kesemuanya adalah krim, sungai tersebut rosak dengan cepat dan pelakon mendedahkan ia meninggalkan bau yang amat dahsyat.

  1. Coklat Jadi Mata Wang

Pada zaman Mayan, biji koko digunakan sebagai mata wang kerana ia telah dianggap sebagai bernilai lebih daripada debu emas. Penanaman biji koko adalah terhad supaya nilai biji koko sebagai wang tidak akan turun.

  1. Orang Eropah Makan 11 KG Coklat Dalam Setahun

Menurut Pertubuhan Koko Antarabangsa, negara Eropah menyumbang kepada hampir separuh pengambilan coklat di dunia. Mereka menganggarkan Brit purata, Swiss, atau Jerman makan dalam lingkungan 11kg coklat setahun.

  1. Kerepek Celup Coklat Wujud

Untuk masa yang terhad sahaja, Lay telah mengeluarkan satu produk kerepek yang dicelup dalam lapisan coklat susu dan dijual Amerika. The Calgary Herald berkata kerepek mempunyai “gabungan masin-manis, bersama-sama dengan tekstur daripada coklat cair panas dan cip rangup.”

  1. Thorntons Cipta Coklat Terbesar Di Dunia

Untuk meraikan ulang tahun ke-100, sebuah syarikat membuat coklat antarabangsa, Thorntons telah membuat bar coklat terbesar di dunia dengan berat memecah rekod iaitu 5,792.50kg.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment