Belanjawan 2021: ‘Teguh Kita, Menang Bersama’

Amacam semua, berpuas hati tak dengan pembentangan Belanjawan 2021?

Jumaat lalu, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz membentangkan Belanjawan 2021 di Bangunan Parlimen.

Di sebalik kekangan hasil kerajaan berikutan kesan penularan pandemik COVID-19, Belanjawan 2021 disusun teliti dengan fokus untuk membantu rakyat mendepani cabaran semasa, khususnya golongan yang terkesan serta petugas di barisan hadapan.

Menurut beliau, Belanjawan 2021 dirangka berdasarkan tiga matlamat induk iaitu kesejahteraan rakyat, kelangsungan perniagaan dan ketahanan ekonomi.

Antaranya adalah pengeluaran simpanan KWSP;

– Kemudahan pengeluaran simpanan KWSP bersasar dari Akaun 1 sebanyak RM500/bulan untuk 12 bulan sehingga RM6,000 bagi ahli yang kehilangan pekerjaan.

– Pelanjutan Sistem Insurans Pekerjaan: tempoh Elaun Mencari Kerja dilanjutkan menjadi 9 bulan dan kadar layak menuntut adalah 80% gaji bagi bulan pertama, 50% bulan 2-6 dan 30% untuk 3 bulan terakhir.

– Had pengecualian cukai pendapatan bagi bayaran pampasan atas kehilangan pekerjaan dinaikkan kepada RM20,000 setiap tahun genap perkhidmatan bagi 2 tahun taksiran.

– Bagi tahun 2021, Kerajaan menyediakan hampir RM28 bilion khusus untuk subsidi, bantuan dan insentif.

– RM200j untuk Pengedaran Barang Perlu, LPG dan Community Drumming dengan perluasan ke 34 kawasan baharu. Melalui inisiatif ini barangan keperluan asas dapat dinikmati lebih 1.1 juta rakyat pada harga yang dikawal.

Jangan lihat wabak Covid-19 sebagai satu alasan atau musibah untuk anda menggunakan seluruh wang simpanan. Masih ada jalan untuk menjana wang tanpa perlu mengeluarkan simpanan KWSP anda!

Sertai Chocodap’s sebagai ejen sah hari ini untuk mendapatkan pendapatan tambahan hanya dengan jualan coklat. Kami telah lahirkan lebih 10 orang jutawan coklat setakat ini, jika mereka mampu melakukannya, kenapa anda tidak?

#jutawancoklat
#agendatransformasi
#masadepan
#chocodapslebihdarisedap
Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment