BERINGAT SEBELUM SUSAH, BELAJAR SIMPAN DUIT MASA MUDA

Berjimat sebelum habis! Terutama anak-anak muda yang baru mula bekerja. Jangan joli sakan dengan duit gaji diterima setiap bulan. Belajar urus kewangan dengan baik kehidupan lebih terbela di hari tua.

Jika tiada wang simpanan di usia remaja, pernah terfikir apa yang akan terjadi jika keluarga anda jatuh sakit dan memerlukan wang untuk merawat? Siapa yang akan bantu keluarga ketika itu kalau bukan anda?

Dapat sahaja gaji, terus asingkan untuk simpanan dan baru guna untuk berbelanja. Boleh rujuk cara di bawah:

a) 10% – Simpanan
b) 10% – Takaful
c) 10% – Emergency fund
d) 70% – Belanja

1) Simpanan asingkan 10% daripada gaji, jangan ‘gatal’ nak kurangkan pula. Bila duit gaji meningkat, peratusan simpanan tu kalau boleh naikkan lah juga ya.

2) ‘Sorok’ duit di tempat yang susah dikeluarkan.

Sebenarnya taktik ini sangat berguna terutama untuk anda yang jenis boros. Paling baik simpan duit di tempat yang tak boleh guna kad untuk keluarkan duit. Contohnya, Tabung Haji, ASB, dan Emas.

“Kalau berkerja, letak matlamat nak kumpul harta. Bukan sekadar cari makan”.

3) Tambahkan side income atau source of income

Zaman masing-masing ada telefon pintar masa kini, tak susah pun kalau kita nak menjana duit tambahan. Sangat mudah untuk buat duit! Janji ada ilmu dalam dunia perniagaan supaya tak ketinggalan dek zaman.

Contohnya, anda boleh menyertai keluarga Chocodap’s sebagai agen yang sah. Produk coklat berkualiti setaraf antarabangsa ini memang lebih dari sedap. Nak jana income lima angka sebulan? Jom sertai Chocodap’s hari ini 💋

Comments

 • Noor Idayu
  09/14/2020 at 11:37 PM

  Saya berminat mendapatkan side income dgn menjual chocodap’s.

  • Chocodap's HQ
   09/23/2020 at 10:13 AM

   Terima kasih kerana berminat, Cik boleh ke bahagian contact dan boleh wasap kami terus.

Add a comment