Ubah mood dengan Chocodap’s, dah cuba ke belum?

“Mama, jom la jalan. Kan weekend?”

Pernah tak korang diaju soalan ni tapi mood kelaut nak keluar jalan. Tapi kesian pula dengan anak-anak yang teringin nak ke taman tema. Bila sebut taman tema, tenaga anda pun mesti lah kena charge penuh kan?

Tidur dah cukup tapi minda masih rasa penat, mungkin sebab stress kerja di pejabat. Sabtu Ahad sepatutnya nak berehat tapi permintaan anak kena juga layan.

Salah satu cara untuk kekal bertenaga pada hujung minggu dengan menikmati coklat sepuasnya!

Harus tahu, coklat memberi kedua-dua kesan negatif dan positif. Sesetengah orang, apabila mereka sedih atau tertekan, mengalami keinginan coklat. Semasa makan coklat mereka melaporkan bahawa perasaan mereka adalah bangkit dan berasa lebih baik. Kebangkitan mood ini adalah sementara apabila kesan ini berkurang, mereka sekali lagi kembali kepada keadaan mereka sebelum ini.

Coklat kaya dengan karbohidrat yang meningkatkan kadar yang mana tryptophan memasuki otak. Ini meningkatkan tahap serotonin, neurotransmitter yang mengawal perasaan, mewujudkan perasaan yang baik.

Ada sebenarnya sebab kimia yang dipanggil anandamide, neurotransmitter yang dihasilkan dalam otak yang sementara menyekat perasaan kesakitan dan kemurungan.

Ia adalah terbitan daripada perkataan Sanskrit iaitu “bliss,” dan salah satu perkara yang menarik tentang Chocolate adalah ia bukan sahaja menghasilkan sebatian ini, ia juga mengandungi bahan kimia lain yang memanjangkan “rasa baik” aspek anandamide.

Selain itu, asid lemak seperti asid stearik dan asid palmitik (kedua-duanya tepu) dan asid oleik (tak tepu) membantu mengurangkan berat badan dan memberikan tenaga, tanpa risiko pengumpulan kolesterol seperti koko tulen. Apabila koko dijadikan coklat, jumlah kolesterol yang anda dapat bergantung kepada jenis susu (tona, semi-tona atau krim penuh) dan produk susu (mentega, pepejal susu) yang digunakan di dalamnya dan senaman yang anda lakukan. Gula dalam chocolate juga memberi tenaga dan melegakan tubuh.

Kredit: https://iluminasi.com/bm/adakah-coklat-membuatkan-anda-gembira.html

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment